Bokanbefaling: Barndomshjemmet

«Barndomshjemmet» av Lisa Jewell
Oversatt av Åse Feiring Cave
Utgitt i 2013
384 sider, 17 kapitler

 20180724_210928

«De fire barna i familien Bird har en spesiell, men lykkelig barndom. De vokser opp i et sjarmerende gammel steinhus i en idyllisk landsby, med lange kvelder i et varm og koselig kjøkken og med solfylte sommerdager i den blomstrende hagen. Moren deres er en vakker og eksentrisk hippie som elsker å gjøre de mest hverdagslige sysler til glitrende øyeblikk i barnas liv.
Under en påskemiddag skjer det en tragedie som er så grufull at den river familien i stykker. Barna blir store, flytter ut og skaper sine egne liv. Snart føles det som de aldri var en familie i det hele tatyt. Men en dag må alle reise tilbake til barndomshjemmet – og konfronteres med det som skjedde den påskekvelden da de var små.»
– Bokens bakside

20180724_210939

Dette er 384 av de fineste sidene jeg har lest så langt i år, og jeg kommer til å bære den med meg i lang tid fremover.
Det er ikke mange jeg vet om som har våget seg på et såpass tungt tema som Lisa Jewell her har gjort – og det føles periodisk som en rent fysisk belastning, et slag i magen, å følge historien til Lorelei og familien hennes.
Et tema som samlemani blir fort for tungt for en gjennomsnittlig (alt for varm) sommerdag omgitt av bier og blomster i en krok på verandaen. Men denne er absolutt lesbar også her, tyngden på temaet til tross. Jewell gjør en fantastisk jobb med persongalleriet sitt, noe som gir oss mulighet til å bli bedre kjent med flere av dem enn vi kanskje hadde tenkt oss i utgangspunktet.
Samtidig er det en veldig fin bok, en bok som gir perspektiv på et problem de fleste av oss har store problemer med å forstå Den viser de sidene i mennesket som forsvinner, de fine og sårbare sidene, de menneskelige sidene, de sidene av personen som er klar over hva som foregår og ønsker seg ut av det.
«Barndomshjemmet» er en fantastisk roman, sommer som vinter – det er en glede å lese den, og det er en trist opplevelse å komme til de siste sidene og måtte ta farvel.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s