Fra plast til bambus

Jeg har alltid hatt enormt høye krav til tannbørsten min, og dermed hatt tilsvarende store problemer med å finne en som fyller alle kriteriene mine. Enden på det hele har jo uunngåelig vært at jeg har kjøpt meg nesten konkurrs på tannbørster og allikevel aldri funnet en som jeg faktisk har kunnet bruke uten problemer flere enn fire ganger. Dermed har jeg også bidratt enormt til mengden kastede tannbørster gjennom årene, noe som har plaget meg – og endelig har det blitt mulig å gjøre noe med det.

Det produseres omtrent 5 milliarder tannbørster i plast hvert år, og av dem havner flesteparten i søpla etter veldig kort tid. På verdensbasis kastes det 4,7 milliarder tannbørster i plast hvert eneste år, og mange av disse havner i havet.
Tannbørster anbefales byttet hver 3. måned, noe som tilsvarer fire ganger årlig. Dersom hver nordmann følger dette rådet snakker vi 20 000 000 tannbørster – bare i Norge. Om vi regner alle disse som plasttannbørster er det altså ganske store mengder plast som potensielt kan havne i havet og ta livet av en skilpadde, en sjøhest eller en hval. Det er også enorme mengder mikroplast (for det er det som skjer med plast, det brytes ned til bittesmå partikler, men forsvinner ikke) som jeg og du risikerer å få i oss gjennom maten vi spiser. Dersom en liten fisk spiser mikroplast, en større fisk spiser den lille fisken og du sposer den store fisken – da er det du som er både første og siste ledd i kjeden.
Fortsetter vi på denne måten vil vi ha ødelagt havet og alt livet i det i løpet av skremmende kort tid – vi kan alle gjøre vår del for å unngå det. En enkel start er å bytte ut den gamle tannbørsten i plast mot en ny i bambus.

20180724_132134

Selv har jeg byttet ut min tannbørste i plast til fordel for Humble Brush. En tannbørste som både er bærekraftig, har et enkelt design som fortsatt ser pent ut, kommer i ulike farger og ulike hardhetsgrader og i tillegg produseres av tannleger som åpenbart brenner for både tannhygiene, miljø og de som ikke har et like godt utgangspunkt som meg og deg.
Jeg bruker for øyeblikket faktisk Humble Brush for barn – men også soft-versjonen får tommelen opp fra meg. Jeg trenger en tannbørste som har myk nok bust til å ikke skrape opp emaljen på tennene mine, eller gi meg sår i tannkjøttet. Humble Brush medium er for hard for meg, men soft er perfekt i busten – problemet med den er, som med alle andre tannbørster, at den rett og slett blir litt for stor for meg, noe som resulterer i at jeg ikke kommer ordentlig til alle tenner under pussingen. Dette er dog ikke et problem som er fremmed for meg, eller enestående for Humble Brush. I bunn og grunn handler det nok rett og slett om meg og at jeg har en uvanlig liten munn som tannbørsten må passe i. Her gjør Humble Brush for barn jobben for meg!

Håndtaket lages i bambus, noe som betyr at du kan gjenbruke det, grave det ned i hagen eller kaste det i matavfall når du bytter tannbørste. Bambus er den mest rasktvoksende plante i verden, og Humble Brush planter et nytt frø for hver plante de bruker. Bambus er også naturlig antibakteriell, noe som gjør at jeg ikke lenger trenger å bekymre meg like mye for utvikling av bakterier på tannbørsten min som jeg gjorde før.
Busten lages i nylon 6, og kan nappes av skaftet med en pinsett før kasting. Nylon 6 er fri for BPA og nedbrytbar over tid.
Også forpakningen er miljøvennlig, og lages av nedbrytbare plantematerialer. Selve esken lages av 100% resirkulert materiale.

Det absolutt kuleste med denne tannbørsten er hverken farge eller miljøvennlighet eller design, men at The Humble Smile Foundation hjelper barn som trenger det med tannbørste og hygiene for hver eneste børste som selges.
Bra for meg, bra for miljøet og bra for noen andre som trenger det. Alt på en gang – og bedre blir det ikke!


Kilder
«5 gode grunner til å velge Humble Brush»
«Huble Brush – mer enn bare en tannbørste»

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s