Torvfri jord – bedre for miljøet, bedre for deg

Hagejord i sekk har alt for lenge vært det samme som jord med torv i, og de siste 100 årene er en tredjedel av myrene i Norge blitt ødelagt. En av de største truslene mot myra er utgraving, hvor torven blandes i plantejord – som kjøpes av meg og deg.
Dersom torvmyra får ligge i fred er de supre karbonlagre, ved å grave den opp frigjøres karbonet i form av CO2 – og gjennom torvbruk i hagejorden får vi hvert år et klimagassutslipp på omtrent 30.000 tonn. Noe som tilsvarer det årlige utslippet vi får av drøye 11.000 personbiler.
La oss la torva ligge der den hører hjemme, på myra som karbonlager, vannrenser og hjem for rundt 75 ulike rødlistede plantearter.

 

20180515_144412
Sukkulenter plantet i potte

Selv har jeg byttet helt over til torvfri jord både til potter og hager. Jeg vil ikke være med på å ødelegge myra, som flere forskere kaller «den norske regnskogen». Jeg vil ta ansvar, for miljøet og for meg selv. Ved å droppe jord som er blandet med torv kan jeg utgjøre en liten forskjell for miljøet – og jeg håper du vil gjøre det samme.

Dersom du velger å plante med torvfri plantejord er det ingenting du trenger å gjøre annereldes, det er ingenting som er vanskeligere eller krever mer arbeid. Plantejobben er akkurat like lettvint som den alltid har vært, om ikke enda lettere.
Ved å velge torvfritt vil du også unngå problemet med å måtte gjødsle i hytt og vær. Dette er rett og slett fordi torv ikke har en egen næring som planter kan nyttiggjøre seg, samtidig som den strever med å holde på det vi tilfører den. I tilegg tørker jord med torv ut fortere enn jord uten, er vanskeligere å vanne opp igjen, og faller sammen etter omkring ett år i potta, noe som gjør den kompakt og vanskelig å jobbe med.

For meg er det åpenbart enormt mange fordeler ved bruk av torvfri plantejord, og veldig få grunner til å velge jord med torv i stedet.


Les mer på
Jordguiden til Framtiden i våre hender
«Hvorfor velge torvfri plantejord» på Moseplassen

Finn ut hvor du får kjøpt torvfri plantejord gjennom listen til Sabima eller sjekk ut Kompostportalen.no

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s